Att bygga en kennel

Det är sällan man har sådan tur att man hittar ett perfekt hus där en kennel i större skala kan bedrivas. En mindre kennel kan ofta finnas i hemmet, så länge det finns möjlighet att skilja hundarna åt vid behov. Är det en större kennel behövs större utrymme. Det ställs också självklart vissa krav på kenneln. Det gäller bland annat hundarnas skötsel samt hur utrymmena ska se ut.

Utrymmen där hundarna vistas

Oavsett om det gäller en specialbyggd kennel, eller om den bedrivs i hemmet finns det vissa krav som gäller för alla utrymmen hunden vistas i. Det får till exempel inte vara alltför stökigt i dem, och hunden ska inte kunna skada sig på saker i utrymmet. Om man bygger en kennel finns det också regler för hur stora hundens inhägnader eller burar ska vara. Det kan man läsa mer om hos Jordbruksverket och det är bra att ha koll på storlekar innan man börjar bygga. Det är dock viktigt att komma ihåg att hundarna inte får sitta instängda i vanliga hundburar i flera timmar.

Att tänka på när det gäller material

Det är bra att tänka på att välja relativt lättstädade material när man ska göra i ordning en kennel. En heltäckningsmatta är svår att få ren, det blir fläckar och lukt kan sitta kvar länge i den. Det är betydligt bättre med en plastmatta, klinkers eller ett trägolv. Nackdelen med trägolv är att fläckar kan bli bestående om man inte städar bort dem direkt.

Även ur smittskyddssynpunkt är det klokt att ha lättstädade golv och väggar i kenneln. Då kan man vid behov ta ut hundar, bäddar, skålar och annat och sedan spola hela kenneln med högtryckstvätt.

Besökare i kenneln

När det kommer besökare till kenneln som är intresserade av en hund är det bra att tänka på att det kanske är bättre att låta hunden komma ut i ett mer öppet utrymme. Hunden kan annars känna sig trängd inne i kenneln och det kan leda till att hunden inte visar sitt rätta jag. Om man bedriver omplacering kan det vara olämpligt att en hel familj med flera personer, barn och kanske egna djur kommer till kenneln samtidigt. Om hunden är av det skyggare slaget kan den bli väldigt rädd och en rädd hund kan agera med aggressivitet om det vill sig illa. Det bästa är om familjens egna djur stannar utanför kenneln, i alla fall under de första mötena. Det är också klokt att tänka på att smittor kan ta sig in i kenneln. Även när det gäller barn kan det vara läge att ta det lite försiktigt, speciellt om det är så att barnet inte är gammalt nog att veta hur man beter sig kring hundar.