Ekonomi i kenneln

Att bedriva en kennel kostar en hel del pengar. Det har bland annat att göra med inköp, foder, veterinärvård, försäkringar och andra avgifter. Den enda inkomst man har som kennelägare är de pengar man får när man säljer hundvalpar eller när en hund omplaceras. I många fall är det dock inte alls tillräckligt för att gå med vinst. Bara en sådan sak som ett kejsarsnitt i samband med en förlossning kan kosta tiotals tusen kronor. Är hunden då inte försäkrad får man stå för hela kostnaden på egen hand. Att försäkra hundarna i kenneln är alltså enormt viktigt.

Sponsring och bidrag

Ibland finns det möjlighet för en kennel att sponsras på olika sätt. Det är vanligast om det är så att kennelns hundar tävlar i olika hundsporter eller om hundarna på annat sätt är aktiva inom hundaktiviteter.

Om det är så att man bedriver en kennel som sysslar med omplacering finns det ofta speciella bidrag att ansöka om. Det kan vara bidrag från stiftelser, från andra organisationer eller från olika företag. Håller man på med omplacering är i regel de allra flesta inkomster önskvärda. Att vårda och sköta hundar som inte alltid mår så bra kostar för det mesta en hel del pengar och det är inte alltid hunden hinner försäkras. På en hundförsäkring finns det nämligen ofta så kallad karenstid. Den kan vara så lång som 30 dagar. Om hunden blir sjuk eller skadas under karenstiden ersätts ingen behandling förrän karenstiden är slut. Summan kan uppgå till extremt höga belopp, och ibland finns det trots allt inga garantier för att hunden klarar sig. Ibland kan det vara klokare att låta den somna in istället för att påbörja en större behandling.