I Sverige är det extremt vanligt att man vaccinerar sina hundar. Om man vill tävla i hundsport, om man vill ha hunden på hundpensionat eller liknande är det rent av ett krav att hunden är vaccinerad. Vilka biverkningar kan vaccinationen ha, vilka vaccinationer är viktiga och hur går vaccinationen till?
Att vaccinera hunden
En vaccinering sker i hundens nackskinn. Först brukar hunden gås igenom av veterinären. Den kollas helt enkelt igenom så att allmäntillståndet inte är dåligt. Veterinären vaccinerar sedan hunden. Det lilla sticket är oftast inte något hunden bryr sig om. Det kan dock vara bra att hålla i dess huvud lite ifall att den skulle vilja vända sig om. Efter vaccinationen skriver veterinären i vaccinationsintyget, och det markeras också vilken sorts vaccination hunden har fått. Beroende på vaccinationstyp kommer hunden att behöva vaccineras igen tids nog.
Biverkningar
I de allra flesta fall reagerar hunden inte nämnvärt på vaccinet. Det kan dock hända att hunden får lite feber de närmaste dagarna efter att den har vaccinerats. Det kan vara bra att se till att hunden håller sig lugn under de första dagarna. Om man märker av att hunden mår väldigt dåligt är det klokt att kontakta veterinär igen. Det kan vara så att den reagerar kraftigare på vaccinet och behöver behandling.
Vilka är de viktigaste vaccinationerna?
Om man inte ska resa utomlands finns det inga krav på att vaccinera hunden mot rabies. Det är dock bra att komma ihåg att det tar ett tag innan hunden visar antikroppar mot rabies vid ett blodprov och det måste den göra innan man får ta med den utomlands. Att vaccinera i tid är alltså viktigt.
Hundar vaccineras oftast mot kennelhosta och valpsjuka. Valpar vaccineras också mot smittsam leverinflammation samt parvovirus. Vaccineringen sker i regel genom ett trippelvaccin. Det betyder att hunden bara behöver en spruta för att vaccineras.