Inreda en kennel med ligg- och sovplatser

Om man driver en kennel eller hunduppfödning är det viktigt att varje hund har sin egen ligg- och sovplats. Dessa kan placeras på olika platser, och olika korgar, dynor med mera har skilda prisklasser. Men det finns faktiskt en del man behöver tänka på när det gäller sovplatserna i kenneln. Här tar vi upp en del av de saker du behöver ha koll på för att hundarna ska trivas så bra som möjligt.

Rätt hundbädd till rätt hund

När det gäller att välja rätt hundbädd är det inte så enkelt som man först kan tro. Hundar trivs i olika bäddar. Man kan tänka sig att en mindre bädd passar till en liten hund, och att den stora hunden behöver en större sovplats. I regel brukar det vara så, men en del mindre hundar tycker istället om att kunna sträcka ut sin kropp i en stor hundbädd.

Det kan också vara bra att fundera lite över materialvalen. Några hundar föredrar tjocka, fluffiga bäddar som värmer skönt medan andra hellre vill ha en tunn filt som ligger på golvet. Till en kennel är det sällan lönsamt att köpa dyra designerbäddar för tusentals kronor till hundarna, utan det går fint med billigare varianter.

Rengöra hundbäddarna

Det är alltid bra att hålla en god hygien där hundarna håller till. Det kan spridas hudåkommor som löss, loppor, skabb och annat när man har flera hundar och då måste man kunna städa ordentligt om så sker. Ofta sprids hudåkommor och andra hundsjukdomar genom just hundarnas bäddar, matskålar och leksaker. Matskålar kan man diska i maskin, flera leksaker kan tvättas i tvättmaskin eller saneras för hand. Tuggben kan man bara kasta, men bäddarna behöver kunna rengöras. Det är därför en stor fördel att välja hundbäddar som antingen kan tvättas i sin helhet i tvättmaskinen, eller hårda plastbäddar som kan spolas med hett vatten. Tunna dynor och vanliga filtar kan såklart tvättas. Ibland kan även fodral i galon eller annat vattentätt tyg vara bra om man har valpar som ofta uträttar sina behov i bäddarna.

Vilka regler finns?

Hos Länsstyrelsen kan man läsa mer om vad som krävs av en kennel. I regelsamlingarna finns även information kring vad som gäller för bäddar och sovplatser. Om hundarna har en inhägnad utomhus ska det till exempel finnas en skyddad och upphöjd sovplats. Inomhus ska hunden ha tillgång till vadderade eller mjuka platser att ligga på.

Hundbäddar för utomhusbruk

I en kennel kan det hända att hundarna vistas en del utomhus. Kanske har de egna rastgårdar eller så finns det en inhägnad tomt hundarna kan vara på. Även utomhus är det bra om hundarna har liggplatser. Det behöver inte vara massor av liggplatser men ett par bör finnas. Välj gärna korgar som tål väder och vind. Då behöver du inte släpa runt filtar så fort det kommer en regnskur. Placera gärna sovplatserna under tak så hunden kan fly undan sol mitt i sommaren, och höj upp sovplatsen någon decimeter så får hunden bättre isolering från marken och skydd mot väta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.